Dezinsectia Restaurantului

Dezinsectia restaurantului

Necesara,obligatorie si de prea multe ori executata neprofesionist ce duce la repetarea operatiunii,costuri marite si stres inutil.

Exceptand noul fenoment de “adventure eating”, al carui motto este:”incearca orice macar o data”, oamenii in general nu vor sa vada gandaci in localurile pe care le frecventeaza. Unul singur poate strica pofta de masa a clientului, iar mai apoi reputatia restaurantului.

In industria alimentara, produsele folosite la tratamentele de dezinsectie impotriva gandacilor de bucatarie (restaurante, cofetarii, pizzerii, baruri) trebuie sa aiba un grad redus de toxicitate. Ca atare, frecventa tratamentelor de dezinsectie trebuie sa fie lunara. Pentru a obtine rezultate bune, trebuie ca aplicarea acestora sa se faca de personal calificat si bine documentat.

In functie de formulare si modul de actiune a insecticidelor, sunt posibile urmatoarele tratamente:

Dezinsectia impotriva gandacilor prin pulverizare cu pompa, vermorelul:

Este cel mai des intalnit tratament. Fiecare prestator de servicii D.D.D. il cunoaste, dar multi nu stiu ca acesta nu este suficient. De ce? Pentru ca gandacii nu stau DOAR in zonele accesibile, acestia se ascund in spatele gresiei si faiantei, in crapaturi, pe langa tevi, in spatele cuptoarelor, frigiderelor, in cantul usilor, mobilierului, mai peste tot. Perioada de remanenta a insecticidelor este de 4 – 6 – 8 – 10 saptamani, dar din cauza conditiile de umiditate ridicata si spalarilor frecvente, a suprafetelor lucioase, aceasta este mult mai redusa. Asadar tratamentele de acest fel nu au remanenta, sunt de efect imediat, dar fara durata.

Pentru rezultate bune, dezinsectia prin pulverizare trebuie ajutata cu un tratament ULV sau cu unul de remanenta (gel insecticid).

Dezinsectie prin pulverizarea ULV, cu nebulizator, termonebulizator:

Tratamentul acesta este complementar celui de dezinsectie prin pulverizare cu pompa de joasa presiune. ULV-ul este denumit si ceata calda / rece si se extinde in tot volumul incaperii. Scopul lui este de a ajunge la insectele ce nu au fost iritate de pulverizarea cu pompa, si se aplica ulterior primului. Insectele iritate vor iesi din ascunzisuri si vor intra in contact cu solutiile pulverizate anterior, obtinandu-se rezultatele maxime – acel mult dorit “am adunat gandacii cu farasul”.

Aceste 2 tratamente se repeta la intervale de 1 saptamana – 10 zile (ciclul de reproducere a gandacilor de bucatarie).

Dezinsectia prin aplicarea de gel insecticid, efect de durata

Aceasta ar fi al treilea tip de tratament, complementar celui rezidual si ULV-ului. Se aplica dupa ce se fac 2 repetari a celor mai sus prezentate si ofera rezultate pentru 2 – 3 luni. Zonele pe care se pun picaturile de gel trebuie sa fie izolate si ascunse pentru a evita contactul cu materialele din bucatarie sau cu personalul.

Gelul insecticid atrage gandacii la consum, iar printr-un efect in cascada distruge si cuiburile formate. Gandacii vii, prin natura lor ii mananca pe cei morti, iar daca unul a consumat din gelul insecticid si a murit in cuib va afecta mai multi gandaci datorita acestui efect in cascada. Avantajul acestui insecticid este ca se aplica foarte usor, nu miroase, nu este toxic pentru oameni si are remanta de pana la 3 luni.

Metoda de aplicare este simpla – se pun picaturi direct din seringa in care este ambalat fara a mai fi dizolvat in apa sau in alti solventi, picaturi mici de marimea unui bob de orez, la distante de 0.5 – 1 metru distanta intre ele. Se aplica cu precadere in locurile in care se aduna gunoiul, pe langa tevile de apa cu care intra in locuinta, in spatele frigiderelor, in crapaturi, la imbinari, in interiorul dulapurilor pe la balamale sau in colturi, in spatele mobilierului de bucatarie, etc.

Aplicarea de gel insecticid poate sa fie singurul tratament pentru domeniul alimentar, dar este indicat doar in zonele unde gradul de infestare nu este ridicat.